Kontroll

 2014.02.21. 08:49

Én úgy tudom, hogy a daganatos műtét és a kezelések utáni időben eleinte 3 havonta, majd félévente, később évente kell kontrollvizsgálatokra járni - vérvételre, MRI vagy CT felvételre - és csak az 5. év tünetmentesség után mondják azt, hogy a páciens meggyógyult. 

A műtét utáni első találkozásunk alkalmával megkérdeztem dr. U-t, hogy mikor kell ilyen vizsgálatra mennem.  Kicsit vonakodva válaszolt.  „Hát, igen, majd valamikor el lehet menni… de szerintem nem kell ezzel annyira foglalkoznunk.”  A második vizitnél is rákérdeztem, akkor is ezt mondta, és még azt is, hogy higgyem el, a rákot ő kiszedte, mindent kiszedett.  Vége van.  Menjek szépen vissza dolgozni, és nem biztos, hogy jót tesz nekem az, ha orvosokhoz járkálok.   

Félreértés ne essék, én ezt nagyon szívesen hiszem el, és nagyon szívesen nem járkálok vizsgálatokra, de a történtek után kicsit bizalmatlan lettem.  Mondták már orvosok nekem, hogy nem lesz baj, ne aggódjak.  Nem aggódtam, mégis baj lett.

A biztonság kedvéért felhívtam a kórházat ahol műtöttek, és ott is érdeklődtem, hogy esetleg az onko-team nincs e más véleményen, de az onko-team azon a véleményen van, hogy tegyek a kezelőorvosom belátása szerint.  Szóval felejtsem el, és lépjek túl.

"Nem jó orvoshoz mentél, keressél másikat.”

Érintett rokonok és barátok olyan könnyendén ítélkeznek. Talán csak a sorstársaim érzik át igazán mennyire kiszolgáltatott ilyenkor az ember.  A saját életünkről van szó, nekünk kell dönteni, hogy kire bízzuk.  De mi alapján döntenénk, amikor az egészhez a legkevésbé sem értünk?  Nem vagyunk orvosok, nem jártunk 5 + X évet a SOTE-ra.  Annyit tehetünk, hogy veszünk egy nagy levegőt és bízunk abban, hogy jó kezekben vagyunk.

Nagyon sokat gondolkodom azon, hogy hol hibáztam, hibáztam e? Mit tudtam volna máshogy tenni, aminek kevésbé drasztikus a végkimenetele?  Elsőnek mindig a nőgyógyászomra gondolok.  Azóta viszont megtudtam, hogy sajnos nem egyedi eset az enyém.  Egyre több olyan történetet hallok, hogy fiatal nőnél a nőgyógyász egyszerűen nem feltételez méhnyak rákot így hosszasan félrekezeli.  Persze én is fordulhattam volna máshoz, de amikor egy embernek az orvosa azt mondja, hogy ne aggódjon, sokkal szívesebben nyugszik meg, és nem aggódik, minthogy elkezdjen addig szaladni orvosról orvosra, amíg valaki be nem bizonyítja az ellenkezőjét.

Utólag lehetünk okosak, de valószínűleg minden úgy történt, ahogyan tudott történni – máskülönben máshogyan történt volna.  Az életemet akkor már csak dr. U tudta megmenteni, így most ő az orvosom, nincs más választásom, minthogy neki higgyek, benne bízzak.  És különben is, ezer oka lehet arra, hogy ne tartsa indokoltnak a vizsgálatokat. 

Lehet, hogy tényleg biztos abban, hogy a daganatot maradéktalanul kiműtötte.  Lehet, hogy minden olyan szervemet kiműtött, amin daganat lehet, és egyszerűen a kismedencémben már nem maradt felület ahol a rák visszajöhetne.  De az is lehet, hogy mindent kiműtött, amit lehetett, és ha ennek ellenére visszajön a daganat, akkor azon már nem lehet segíteni.

Akárhogy is, én inkább nem aggódom,  és ha dr. U azt mondja, hogy nem kell vizsgálatokra járkálom, akkor találok valami jobb elfoglaltságot.  Elvégre nem tudhatjuk, hogy meddig vagyunk a földön, és a legjobb, amit tehetünk, hogy a nekünk kiosztott időt hasznosan és élvezetesen töltjük.

Címkék: rák méhnyakrák műtét daganat orvosválasztás Nőgyógyász kontrollvizsgálat

A bejegyzés trackback címe:

https://marpedigenebbenemhalokbele.blog.hu/api/trackback/id/tr585825127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsobatim 2014.02.21. 12:20:36

Zsófi, el, hogy,nem kell ellenőrzés! Addig menj kérlek amíg találsz valakit aki hajlandó 3-6 havonta vérvizsgálatot és egyéb ellenőrzést csinálni. Engem is le akartak beszélni róla, nem hagytam magam, a mai napig évente kiverekszem magamnak a vizsgálatokat (így vagyok nyugodt)pedig mindig elmondják, hogy már nem kéne. Igen lehet, hogy így 10 évvel a rák után nem kéne, de sajnos a műtét után 3 hónappal is alig akarták megcsinálni és azóta is harcolok, de nem adom fel. Hiszem, hogy jogom van a vizsgálatokhoz, ha már túléltem egy ilyen poklot! Kérlek ne hallgass azokra akik más mondanak, mert egyrészt az életed múlhat rajta, másrészt a félelem örökre belénk költözik és csak ezekkel lehet kicsit tompítani legalábbis akiket én ismerek azok is ezen a véleményen vannak. 10 éve mindig csak 1 évre nyugszom meg és így élek.

zsobatim 2014.02.21. 13:07:46

el ne hidd- et akartam írni az elején.

alfa137 2014.02.21. 16:31:36

De még mennyire, hogy járni KELL folyamatosan ellenőrzésre! Egy olyan esetet tudok csak mondani, ahol előfordulhat, hogy nem tesz jót, de még ott sem szabad eltekinteni tőle, jelesül: van olyan, aki valószínűleg kizárólag pszichés okokból (extrém erős szorongás miatt "bennmaradó", önpusztító dolgok) szaladt bele a rákba. Az ilyen embernek nyilván nem tesz jót, ha az ellenőrzés előtt már hónapokkal rajta van a frász és miután kijön a kórházból, még hetekig magán érzi a hatását. Ilyenkor nyilván nem kellemes a dolog, de akkor is meg kell ejteni a vizsgálatot! (Esetleg javasolt lehet ez esetben egy pszichoterápia (na meg egy hozzáértő pszichológus), ami pár év alatt nagyon szépen helyre tudja tenni az ember személyiségét.)

"Leona" 2014.02.21. 16:41:54

Van az un. PET ct, ahol tényleg nagyon megbízható adatok szerezhetőek be arról, hogy mennyire eredményes a kezelés. Ha egy ilyet ki tudnál harcolni, az jó lenne.
(Nem tudom mekkora a sugár fertőzés egy ilyen vizsgálatnál, ennek is érdemes utána nézni.)
Ha nem is PET ct, akkor viszont rendszeres kontroll.
Keress más orvost.

2014.02.21. 17:05:03

Nagyon is kell menni kontrollra,keress másik orvost!

Rebelde 2014.02.21. 17:11:08

Kedves Zsófi,
Elolvastam egy szuszra a blogodat, minden elismerésem és boldog életet kívánok.
Zseniálisan írsz, a valami nagyot szeretnél alkotni pont az életlistádból már megvan ezzel a bloggal. :)

Onkológiás 2014.02.21. 17:14:11

A tisztelt író keressen másik orvost (lehetőleg onkológust). Pontosan meg van határozva minden daganattípusnál, hogy meddig és milyen időközönként kell kontrollra járni, s ez független a helyi onko-team véleményétől. A Szakmai Kollégiumok meghatározták ezt, ahogyan azt is, hogy mi tartozik a kontrollba (fiz. vizsg., labor, rtg., más műszeres vizsg.-ok). Még 10 gyógyult év után is min. évente egyszer kontroll szükséges!!! Jó egészséget kívánok!!!!

ergerberger 2014.02.21. 17:16:26

@"Leona": "Nem tudom mekkora a sugár fertőzés egy ilyen vizsgálatnál"

Érdekes lenne a sugárfertőzés egy CT vizsgálatnál, ugye?
Ezt a szót kerested: sugárterhelés.

dbeata 2014.02.21. 17:28:59

@"Leona": "Akkor itt álljunk meg egy gondolatra. Egy átlagos mellkasröntgen vizsgálat sugárterhelése kb. 0,1 mSv, ez kb. 10 nap átlagos háttérsugárzásból származó sugárterhelésének felel meg. Ehhez képest a CT technikák néhány 100-szoros, esetlegesen néhány 1000-szeres sugárterhelést jelentenek (bizonyos HRCT technikák akár 1200-szorost is). A PET (pozitronemissziós tomográfia) szintén nem „gyenge” sugárterhelés szempontjából. Minimum néhány százszoros sugárterheléssel számolhatunk a mellkasröntgenhez képest. Ha a két technikát kombináljuk (és lőn PET CT), akkor szintén jó néhány százszoros sugárterheléssel számolhatunk a mellkasröntgenhez képest."

A WHO kimutatása szerint minden 35000 Hz feletti sugárzású berendezés potenciálisan rákkeltő. Az UH 10 millió Hz, a röntgen ennek százszorosa, a CT a röntgen százszorosa.

Mindeközben állítólag vérből, székletből 99%-os biztonsággal kimutatható, hogy van-e daganatos megbetegedésre utaló folyamat a szervezetben.

Ne hagyja annyiban, nem tudom, hol csinálnak ilyen vizsgálatot, lehet, hogy magán laborban.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2014.02.21. 17:52:03

Kontroll kell, lehetőleg PET CT, ami mindent kimutat.
Sajnos nem egyszer láttam, hogy fél év után abbahagyták a kontrollt, aztán 2-3 év múlva már késő volt a többszörös áttétet kezelni :(

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2014.02.21. 17:56:25

@dbeata: PET CT van csak magán laborban van Magyarországon.
A vér, vizelet és széklet vizsgálata nem 100%-os, azt mindenhol el tudják végezni. Sajnos családi tapasztalat, hogy több áttétet nem jelzett ki egyik tumormarker sem :(

Reggie 2014.02.21. 18:41:42

@"Leona": Olyan, hogy sugarfertozes, eleve nem letezik.

indapass90210 2014.02.21. 18:48:35

Valami hiányzik a történetből... Ja igen, a hálapénz...

Onkológiás 2014.02.21. 19:07:39

A PET/CT NEM MUTAT KI MINDENT s nem csak saját finanszírozásból érhető el.
Indikációs lista: www.petct.hu/vizsgalatkeres/oep-finanszirozott-pet-ct-vizsgalatok-indikacios-kore

Javaslom a blog szerzőjének, hogy tényleg menjen MÁR el egy onkológushoz!

Orsz. Onk. Int.-be pl. NEM KELL BEUTALÓ, csak időpontot kell kérni: www.oncol.hu.

Jó egészséget kívánok!!!

károly szántana 2014.02.21. 19:56:15

Édesanyámat is gyógyultnak nyilvánította az orvosa. Fél év múlva itthagyott bennünket. Hiába mondta az orvosnak, hogy fáj a csípöje, az volt a válasz, hogy az csak a sok oldatfekvéstöl van begyulladva. Áttét volt, már akkor, amikor megmütötték...
Az a gond Magyarországon, hogy minden részterület orvosa azt nézi, hogy neki mi a jó. Nem azt nézik, hogy a betegnek mi az érdeke.Prosztatánál is a turkálás gyakorlatilag semmire se jó, csak arra, hogy az urológus kaszálhasson (magánrendelésen állami rendelöben). Ultrahang+vérvétel amivel érdemi diagnózist lehet mondani, de persze az is tévedhet.
A szerzönek: okvetlenül renszeres vérvételt kiharcolni!

kalandfereg 2014.02.21. 19:59:20

Riszpekt a blog írójának, és még annyi, hogy a méhnyakrák angolul cervical cancer.

Sztk 2014.02.21. 20:59:10

6 évnél tartok. Mellrák műtét, sugár, kemo után negyedévenként járok ellenőrzésre és évenként teljes kivizsgálásra (mellkas rtg, hasi ultrahang, szcintigráfia, mammográfia.) Annak idején megnéztem az amerikai (Mayo klinika által kiadott (javasolt) ) protokollt és a magyar pontosan meg felelt ennek. Azt mondta az orvosom 80 éves koromig biztosan mennem kell:)

2014.02.22. 07:54:20

Elolvastam az elejéről a blogodat, elég kemény menet. Remélem írsz még!

Ibolya Pete 2014.02.22. 09:41:26

Drága Zsófikám!

Minden nagyon szépen halad nálad. Ezt tudod, olyan hangulati elemeken mérem le, hogy pl. nem vagy ideges, türelmesen foglalkozol Biankával, eszel (!!!), írsz, énekelsz és táncolsz. Jó-jó, vannak zűrösebb időszakok is, de hol nem? Nagyon örülök, hogy úgy választottál, hogy nálunk, a szülői házban gyógyulsz meg. Úgy legyen. puszillak drágám:mami

Ibolya Pete 2014.02.22. 09:47:09

Drága Zsófikám!

Azt gondolom, hogy tényleg kell még egy onkológus, meg egy nőgyógyász, akik eldöntik, hogy kell-e hormon-pótlás, vagy sem?

Biztosan fogsz találni ilyen orvosokat is. pussz.: mami

macilany 2014.02.22. 20:31:03

Zsófi, olyan nincs, hogy nem kell egy ilyen műtét után kontrollra járni.7 éve max. 3 hónapig nem láttam hematológust, szóval ne hagyd magad, lehet,h . a sebésznek már nincs mit kivágni, de azt nézni szokták, kiújul-e a daganat. Én nem beszélek gyógyulásról, mert a szervezet emlékszik, meg kell tanulni együtt élni ezzel a ténnyel. Az elején tényleg nehéz, az ember vizsgálgatja magát, gyomorgörccsel megy kontrollra, de ahogy telnek az évek, megszokja. Élni kell az életet, célokat kitűzni.

Urbán Zsófia 2014.02.24. 17:05:48

Sziasztok! Hű - köszönöm a kommenteket! Én is úgy gondoltam hogy kell kontrolra járni, de ennyien már nem tévedhetünk :)
Keresek másik onkológust, kiharcolom a vizsgálatokat és majd beszámolok a fejleményekről!
Üdv
Zsófi

Kukucska 2014.02.25. 07:11:43

Drága Zsófi,
már egyszer irocskáltunk egymásnak mail-ben is, és amennyiben jelzed, akkor örömmel segítek, hogy fogadjon az én orvosom => Onkológiai Intézet.
Jobbulást ... :-))

2014.02.27. 06:40:10

@Urbán Zsófia: Szeretném korrigálni az első hozzászólásomat mert kicsit felelőtlennek tartom. Mármint magamat. Aki azt a nehéz életmentő műtétet elvégezte, ne hagyd ott, hiszen ő tett a legtöbbet érted, de valahogy tapintatosan próbáld rábeszélni a kontrollokra, vagy ha az nem megy, akkor őt megkerülve de nem ő ellene keress olyan orvost a ki a kontrollt rendszere vállalja. A jó orvost nem szabad elhajtani, reméljük nem lesz szükség többet rá műtét szempontjából de a véleményére mindenképpen.

Dora74 2014.02.28. 11:49:47

Szia Zsófi!
Azért azt lássuk be, hogy Dr U. nem véletlenül akkora szaktekintély mint onkológus!!!-nőgyógyász a világon!
Ugyanakkor persze megértem, hogy úgy érzed kell a kontroll. Valószínűleg én is így lennék vele. De egy biztos számomra abból amit írtál: ha ő ennyire nem aggódik, akkor ez a műtét nagyon szuperül mehetett! Járj el kontrollokra, de ne aggódj, ne edd magad stb. Szerintem ez lehetett a célja annak, amit tanácsolt.
Mert lássuk be lelki oldala is van bőven a ráknak. És a betegségtudat megszüntetése nagyon fontos összetevő! Nekem van ismerősöm, akinél ez autoimmun betegségnél működött teljesen!
Még valami azoknak, akik esetleg erre gyanakszanak: Dr U. tőlem és a családomtólsőt ismerőstől szintén: SOHA nem fogadott el hálapénzt!

Hajrá Zsófi továbbra is!!!
süti beállítások módosítása